demo.jpg

Inschrijven

Ik ontvang graag de nieuwsbrief.

Microsoft Teams is de basis voor het moderne werken

november 25, 2019

Microsoft Teams is de basis voor het moderne werken

‘Het nieuwe werken’ is allang niet meer zo nieuw. Steeds meer bedrijven verschuiven hun aandacht naar mobiel en ‘modern werken’ en applicaties spelen hier op in. Microsoft Teams kan hierbij helpen. Maar de juiste software is niet het enige wat belangrijk is. Als onderneming moet je ook je manier van werken aanpassen.

Al bijna 15 jaar spreken we over ‘het nieuwe werken’: de mogelijkheid om je werk te doen op een andere locatie dan kantoor. In het begin draaide het voornamelijk om thuiswerken. Werknemers moesten de juiste hardware en software hebben, zodat ze ook vanuit huis al hun taken konden doen. Wat opvallend was, was dat de focus vooral op de fysieke aspecten lag (laptops, toegang tot het netwerk) en veel minder over hoe je op afstand goed kon samenwerken.

Van nieuw naar modern

Door de jaren heen is er een verschuiving ontstaan: Het gaat niet alleen meer om op verschillende locaties een bureau met een computer te hebben. Het gaat om mobiel zijn. Op elke plek op de wereld je werk kunnen uitvoeren, of dat dus op kantoor is, of op het vliegveld, over de grens of zelfs aan het strand, en het liefst op alle mogelijke tijden. Deze ‘modern workplace’ vraagt wel om twee grote veranderingen. Allereerst in de werkcultuur. Werknemers moeten de vrijheid hebben om afspraken te maken over hoe ze deze mobiele manier van werken het best kunnen vormgeven. Op deze manier kunnen ze ervoor zorgen dat ze niet vastzitten in oude processen. ‘Mobiel zijn’ kan het soms lastig wel maken om ‘de deur achter je dicht te trekken’ aan het eind van de dag. Je moet als ondernemer, maar ook als werknemer hier goed over nadenken en goede afspraken maken.

Samenwerken op elke locatie

Het tweede dat veranderd moet worden, is de technologie waarmee je werkt. Want als je verwacht dat werknemers overal kunnen werken, en snel toegang moeten hebben tot data en document, dan moet de technologie je daar wel bij helpen. Het inloggen via een VPN en werken met Citrix applicaties, om als voorbeeld te noemen, is dan niet optimaal. Zeker niet als je mensen op mobiele devices werken. Met cloudoplossingen als Microsoft Office 365 is mobiel werken al een stuk eenvoudiger geworden. Maar mobiel zijn, betekent wel dat er afstand is. Onderlinge communicatie wordt daardoor lastiger.

En daar is nu precies waar Microsoft Teams op inspeelt. Teams is de basis voor samenwerking. Je kunt overal werken en je teamleden kunnen gemakkelijk chatten, samenwerken aan bestanden, en werken met favoriete apps zoals Word en Excel, maar ook team specifieke toepassingen. In Teams is het mogelijk om per team meerdere communicatiekanalen aan te maken. Hierdoor hoeft er minder tijd besteed te worden aan vergaderingen, waar iedereen op kantoor moet zijn, of onnodig veel e-mails over en weer hoeven te sturen. Een ander voordeel is dat het doorzoekbaar is. Discussies en gedeelde bestanden kun je dus makkelijk terug vinden. Omdat er vrijwel geen verschil is tussen de mobiele en de desktop applicatie, kun je overal met Teams aan de slag.

Teams is de eerste stap

Hoewel Microsoft Teams zeer uitgebreid is, is het hebben van de applicatie alleen niet genoeg. Want tools zijn ondersteunend. Het gaat in eerste instantie om de manier van werken, het team-proces en de cultuur. Dat is niet alleen onze mening. Recent onderzoek van Microsoft, uitgevoerd door Dr. Michael Parke van de London Business School onder 9000 respondenten, laat zien dat werknemers in de ‘Mordern Workplace’ veel effectiever werken. Hierdoor is er meer verbondenheid met het bedrijf en kunnen ze hun tijd meer richten op ‘belangrijk’ werk, dat omzet genereert.

Vandaag de dag is een moderne werkplek geen ‘want to have’ meer, maar een ‘must have’. Je werknemers moeten op elke locatie aan een project kunnen werken en met collega’s kunnen overleggen. Met Microsoft Teams heb je een applicatie die je daarbij helpt.

Wil je meer weten over Microsoft Teams of andere cloudoplossingen die je helpen bij het creëren van een moderne werkplek? Neem dan gerust contact met ons op.

About Menno Windsma

Menno is oprichter van CLOUDFORYOU (o.a. Cloud Productivity partner voor Microsoft Online Services). Hij is een echte innovator en heeft zeer veel ervaring op het gebied van ICT en Ondernemen. Specialteiten: Innovatie, Ondernemen, Slim Online Werken en Cloud Computing. Menno is bereikbaar via nummer: +31 88 8365333, Twitter: @mwindsma of E-mail: menno@cloudforyou.nl

Nog geen reacties. Plaats als eerste een reactie!

Plaats een reactie