demo.jpg

Inschrijven

Ik ontvang graag de nieuwsbrief.

Cybersecurity Awareness Maand: Welke stappen kun je zelf nemen

oktober 23, 2019

cybersecurity begint vooral bij onszelf

Oktober is de internationale Cybersecurity Awareness Maand. Internetbedrijven en softwareontwikkelaars gebruiken deze maand om extra aandacht te geven aan cybersecurity. Zo komt Microsoft bijvoorbeeld met een update voor alle Windows 10 gebruikers die de beveiligingsinstellingen van Windows verder beschermt.

Maar cybersecurity begint vooral bij onszelf. In het vorige blog spraken we al over de verschillende manieren waarop criminelen proberen in te breken. Software helpt ons om deze aanvallen zoveel mogelijk tegen te gaan. Maar ook zelf kun je met relatief eenvoudige stappen zelf veel ellende voorkomen.

De beste quote uit de film

De eerste stap die je kunt nemen, heeft te maken met wachtwoorden. Bijna tweederde van alle cyberaanvallen kan gebeuren, omdat mensen een wachtwoord gebruiken dat eenvoudig te kraken is, zoals de wachtwoorden ‘password’ of ‘1234567’. Een lang wachtwoord met verschillende tekens en symbolen is veel lastiger te kraken. Maar ook lastig te onthouden. Daarom geven we als tip: Neem een zin uit je favoriete film of liedje, en verwissel bijvoorbeeld klinkers door getallen en voeg een symbool toe. Bijvoorbeeld: ‘1Sh0tTh3Sh3r1ff!’ (I Shot The Sheriff!) Zo kun je het zelf makkelijk onthouden, terwijl het voor criminelen extreem moeilijk is om te kraken.

Een andere tip die we willen meegeven is; gebruik verschillende wachtwoorden voor zakelijke accounts en privé-accounts. Stel dat een van de wachtwoorden gekraakt wordt, dan kunnen ze niet overal bij. Maak waar mogelijk gebruik van multifactor authenticatie (MFA). De combinatie van iets wat je weet en iets wat je hebt. Dat kan met een inlogsysteem waarbij je gewoon inlogt met een wachtwoord en vervolgens een extra beveiligingscode krijgt via sms of een app.

Wie bent je?

Bijna alle pogingen om in te breken, beginnen met een phishingmail. Sommige zitten zo goed in elkaar, dat ze haast niet van echt te zijn onderscheiden. Toch kun je een aantal dingen controleren:

Kijk eerst naar de afzender, en dan vooral naar het emailadres van de afzender. Je bank bijvoorbeeld zal je niet snel een mail sturen vanaf bijvoorbeeld een .icu-domein. Uit het afzendadres kun je veel aflezen. Maar ook die worden soms wel eens gemaskeerd. Luister daarom naar je gevoel.

Heb je het idee dat er iets niet helemaal klopt? Neem dan het zekere voor het onzekere en luister naar dat gevoel. Klik niet op links in de mail, maar verwijder de mail. Niet alleen uit de inbox, maar ook uit de verwijderde items. Zo weet je zeker dat je de mail niet meer kunt aanraken en dus nergens op kunt klikken.

Blijf bij de tijd

Het Cyber Readiness Institute concludeerde dat ruim driekwart van de aanvallen een lek in software misbruiken. Daarom is het zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je software – niet alleen gebruikers software, maar ook operating software (Windows of Mac OSX) – en applicaties zo up-to-date mogelijk zijn. Hierdoor voorkom je dat lekken in eerdere versies blijven bestaan.

Het updaten van software kan tijdrovend en intensief zijn. Maak daarom gebruik van de automatische update-service als die beschikbaar is. Zo hoef je er niet de hele dag naar om te kijken, en blijft je software bij. De automatische update-service kan vaak worden ingesteld dat het buiten je werktijden aan de slag gaat.

En als laatste willen we meegeven dat, als er geen automatische update mogelijk is, je zelf niet wacht met updaten. Ook niet voor applicaties voor privégebruik. Hoe langer je wacht, hoe meer risico je loopt.

About Menno Windsma

Menno is oprichter van CLOUDFORYOU (o.a. Cloud Productivity partner voor Microsoft Online Services). Hij is een echte innovator en heeft zeer veel ervaring op het gebied van ICT en Ondernemen. Specialteiten: Innovatie, Ondernemen, Slim Online Werken en Cloud Computing. Menno is bereikbaar via nummer: +31 88 8365333, Twitter: @mwindsma of E-mail: menno@cloudforyou.nl

Nog geen reacties. Plaats als eerste een reactie!

Plaats een reactie