demo.jpg

Inschrijven

Ik ontvang graag de nieuwsbrief.

De kans is groot dat je de dupe wordt van cybercrime

september 16, 2019

De kans is groot dat je de dupe wordt van cybercrime

Cybersecurity; iedereen weet hoe belangrijk het is, maar velen weten niet echt hoe ermee om te gaan. Het is voor velen een abstract begrip. Met name in het Mkb leeft de gedachte: ze zullen mij niet zo snel te grazen nemen. Niets is minder waar. Van alle cybercrime gedupeerden, is 58 procent Mkb’er.

Dit is nog maar een van de verontrustende cijfers uit een recent onderzoek van het Cyber Readiness Institute. Een aantal van deze cijfers willen we hier graag delen en daarnaast tips geven om de kans dat je gedupeerd wordt door een cyber aanval, aanzienlijk te verkleinen.

63 procent van de inbraken kon gebeuren, omdat het gebruikte wachtwoord makkelijk te achterhalen was

Het klinkt ongelofelijk, maar ook vandaag staan ‘123456’, ‘welkom’ en ‘password’ nog steeds bovenaan in de lijst van meest gebruikte wachtwoorden. En velen gebruiken slechts één wachtwoord voor meerdere websites en systemen. Het is slimmer om een zogenaamde ‘passphrase’ te gebruiken: een zin of combinatie van woorden die alleen jou bekend zijn.

Multifactor authenticatie

Een andere tip die we mee willen geven, is het gebruik van (twee- of) multifactor authenticatie (MFA). Dit is een inlogsysteem waarbij je gewoon inlogt met een wachtwoord, maar vervolgens een extra beveiligingscode krijgt via sms of een app. DigiD is een voorbeeld van MFA. Ondernemers zijn bang dat dat extra hardware vereist, maar er zijn tegenwoordig meerdere eenvoudige oplossingen om MFA in te voeren. Volgens een onderzoek van Microsoft wordt het overgrote deel van aanvallen met MFA voorkomen.

91 procent van alle aanvallen begint bij een phishing mail, 27 procent met een USB-stick

De bank die je een link stuurt om in te loggen op je rekening, Een webwinkel die vraagt om via een link een te late betaling te doen: criminelen worden steeds geraffineerder met hun phishing mails. Het wordt steeds moeilijker om ze van echt te onderscheiden. Een voordehand liggende maar belangrijke tip: klik niet gelijk op een link. Banken vragen bijvoorbeeld nooit om via een link in te loggen. Bekijk de email eerst goed, met name de afzender en het adres dat daaraan gekoppeld is.

USB-sticks zijn handig om data en documenten te delen als je nog niet in de cloud werkt. Maar die USB-sticks kunnen ook snel geïnfecteerd raken, doordat ze in een besmet apparaat hebben gezeten. Kijk daarom uit als je een USB-stick krijgt van een contact of op een evenement.

Up to date virus bestrijding

Tegenwoordig hebben steeds meer antivirusprogramma’s opties om ook je mail te scannen op verdachte zaken. Deze programma’s moet je dan wel regelmatig bijwerken, zodat ze de laatste trucs kunnen doorzien. Wacht dus niet met een update te installeren.

77 procent van de aanval loopt via lekken in software

Hackers zullen altijd proberen om een lek in software te vinden en dat te misbruiken. Via deze lekken proberen ze dan een virus, malware of ransomware te installeren. Dat weten softwareontwikkelaars ook, en daarom zijn ze continue bezig om hun programma’s veiliger te maken en de lekken te dichten. Daarom brengen ze regelmatig updates uit. Soms komen ze zelfs met nood-patches, om kritieke lekken te dichten.

Update zo snel mogelijk

Wacht nooit met het updaten van software als je een melding krijgt. Hoe langer je wacht, hoe langer je extra risico loopt.

Stap over naar de cloud

Een goed cybersecuritymanagement vraagt veel tijd. Als je je systeem in eigen beheer hebt, betekent dat je alles zelf moet doen. Met een cloud-abonnement worden veel van deze werkzaamheden je uit handen genomen: Software wordt up-to-date gehouden, e-mails worden gescand en antivirusprogramma’s bijgewerkt. Daarnaast kun je eenvoudig data en documenten met elkaar delen, waardoor je geen USB-stick meer nodig hebt. Ook heeft de cloud verschillende MFA-oplossingen.

De cijfers laten zien dat er niet veel nodig is om slachtoffer te worden van een cybercrime. Zelf kun je al veel stappen zetten. En met een cloudoplossing via CLOUDFORYOU ben je nog beter beveiligd. Vragen over hoe je je cybersecurity beter kunt krijgen en hoe een cloudabonnement daarbij helpt? Neem contact met ons op.

About Menno Windsma

Menno is oprichter van CLOUDFORYOU (o.a. Cloud Productivity partner voor Microsoft Online Services). Hij is een echte innovator en heeft zeer veel ervaring op het gebied van ICT en Ondernemen. Specialteiten: Innovatie, Ondernemen, Slim Online Werken en Cloud Computing. Menno is bereikbaar via nummer: +31 88 8365333, Twitter: @mwindsma of E-mail: menno@cloudforyou.nl

Nog geen reacties. Plaats als eerste een reactie!

Plaats een reactie