demo.jpg

Inschrijven

Ik ontvang graag de nieuwsbrief.

Office licenties kopen of huren via Office 365

mei 16, 2013

O365PCLogo

Iedereen is al jaren gewend om nieuwe software als licentie te kopen. Deze gekochte licenties zijn altijd gekoppeld aan een PC. Die wereld van periodieke upgrades door het kopen van een licentie is aan het veranderen. Wat betekent dat voor jouw nieuwe Office licenties?

Je zult bij een upgrade of extra Office licentie de afweging moeten maken of je die Office licentie gaat kopen of huren via Office 365. Wat zijn de overwegingen?

Afweging kopen of huren in twee stappen

Iedere drie jaar komt er een nieuwe versie van Office uit. Die wil je eigenlijk meteen gaan gebruiken. Dat ging niet zomaar en kon tot voor kort alleen door het kopen van een nieuwe licentie of een upgrade licentie. Een eenmaal gekochte versie bleef hetzelfde tenzij je extra software assurance bij je licentie had gekocht. Daarmee had je het recht jouw Office versie eenmalig te upgraden nar de volgende versie. Je licentie was altijd gekoppeld aan je PC of Mac. Met de komst van cloud computing is die wereld aan het veranderen. Nieuwe versies van Office komen niet meer na drie jaar maar updates en upgrades verschijnen maandelijks of per kwartaal. Deze constante stroom van updates en upgrades vraagt om een ander licentie model. Microsoft heeft met Office 365 voor Office een licentiemodel per gebruiker geintroduceerd.

Wanneer je jouw Office licentie afneemt via een abonnement op Office 365 dan heeft dat een aantal voordelen. De licentie is aan jou als gebruiker verleend. Je mag de licentie op vijf apparaten gebruiken. Dat mogen PC’s, Mac’s en/of tablets zijn. Je beschikt altijd over de laatste versie van de software. Upgrades kan je zelf downloaden vanuit het Office 365 portaal. Je kunt alleen die software downloaden waar je een abonnement op hebt. Dus je bent altijd legaal. Nooit meer illegale software met alle risico’s van dien. Deze nieuwe licentievorm heeft ook geleid tot een nieuwe naam. De Office licentie via Office 365 heet Office Pro Plus. Dus zonder een jaartal. Dat komt omdat je het recht hebt op de laatste versie van Office. Op dit moment noemen we dat nog meestal Office met daaraan vast een jaartal. Dat gaat verdwijnen. Office Pro Plus bestaat uit een hele set van producten. De laatste versies zijn op dit moment voor de PC 2013 en voor de Mac 2011.

Aan jou straks de keuze. Ga je de volgende Office licentie kopen of huren via Office 365? Die keuze maken doe je door bovenstaande uitleg te vertalen naar twee simpele vragen. Stel ze voordat je gaat kopen.

 1. Wil ik altijd werken met de laatste versie van Office?
 2. Wil ik Office gaan gebruiken op meer dan een apparaat (PC, Mac en/of tablet)?

Wanneer je beide vragen volmondig met NEE hebt beantwoord koop dan je volgende licentie Office weer op de traditionele manier. In alle andere gevallen is huren via Office 365 de juiste keuze.

Waar heb je recht op in Office 365?

Microsoft deelt veel informatie over de Office Pro Plus. Er zijn twee varianten. Een voor de PC en een voor de Mac. Waar je allemaal gebruik van kunt maken is verschillend. Hieronder vind je een overzicht.

 • Microsoft Word | PC, Mac
 • Microsoft Excel | PC, Mac
 • Microsoft PowerPoint | PC, Mac
 • Microsoft Outlook | PC, Mac
 • Microsoft Lync | PC, Mac
 • Microsoft OneNote | PC
 • Microsoft Access | PC
 • Microsoft Publisher | PC
 • Microsoft InfoPath | PC

Wij helpen je graag met jouw afweging om licenties te kopen of te huren via Office 365. Heb je vragen over bovenstaande dan beantwoorden we die graag. Neem vrijblijvend contact met ons op of bel 030-6345403.

Menno Windsma

About Menno Windsma

Menno is oprichter van CLOUDFORYOU (o.a. Cloud Productivity partner voor Microsoft Online Services). Hij is een echte innovator en heeft zeer veel ervaring op het gebied van ICT en Ondernemen. Specialteiten: Innovatie, Ondernemen, Slim Online Werken en Cloud Computing. Menno is bereikbaar via nummer: +31 88 8365333, Twitter: @mwindsma of E-mail: menno@cloudforyou.nl

2 comments

 1. Ik wil Office gaan gebruiken op meer dan een apparaat t.w. PC en tablet.. na het experimenteren met verschilllende proefversies van Office 365 … ben ik vreselijk geschrokken.. de grafische opmaak van de Office programma’s in deze versies is naar mijn persoonlijke mening een drama … dit is de lelijkste versie ooit van het Office pakket .. soms zijn deze dingen een kwestie van wennen maar met dit Office pakket schakel ik snel over op een andere computer met Office 2007 als het ingewikkeld wordt … helaas kan ik er niet achter komen of Office met licentie dezelfde lelijke, ongemakkelijke interface heeft ..ik vrees van wel..
  mijn Android tablet, waar ik zeer tevreden mee ben, kan helemaal niets met Office 365 .. misschien kan ik met veel gedoe wat gegevens raadplegen maar e-mail beantwoorden of documenten bewerken dat is niet te doen ..

  Reactie by Schepman on 20/06/2013 at 09:35

 2. Hi,
  Jammer dat je deze ervaring hebt. De Office Web Apps zijn volop in ontwikkeling en worden meer en meer een volwaardig alternatief voor de volledige PC of Mac applicaties. Op de iPad werken de Web Apps nu al prima voor zogenaamde ‘light editting’. Kennelijk is de ondersteuning van Android tablets nog niet zover. Dat komt wel. Kijk maar op http://webwereld.nl/cloud/77697-microsoft-office-kruipt-dichter-naar-android-toe voor de aankondiging.

  Ik denk dat je nog een klein beetje geduld moet hebben hiermee. De volgende versie van de Web Apps is alweer aangekondigd. Ontwikkelingen gaan op dit moment heel snel. Het gaat absolouut de kant van de Web Apps op. Of dat je aanspreekt is uiteraard een kwestie van persoonlijke smaak.
  Grtz Menno

  Reactie by Menno Windsma on 23/06/2013 at 14:14

  Menno Windsma

Plaats een reactie